Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2016 06:53 - Арт мениджмънт – специалност за ценители
Автор: sophiemusicart Категория: Музика   
Прочетен: 4694 Коментари: 0 Гласове:
1 Автор: Владислав Герасимов   Арт мениджмънт – специалност за ценители image

Арт мениджмънт е понятие, което навлиза сравнително скоро в българския език. Ако трябва да го преведем, вероятно бихме го нарекли „управление на изкуството”. Тези две понятия рядко са свързани едно с други в съзнанието на повечето хора. Все пак изкуството по дефиниция е нещо, което трябва да се прави с „чувство”, а не под нечие управление.

Двете неща обаче не си противоречат. Ако един артист работи с арт мениджър, то последният би поел много от „досадните” за хората на изкуството дейности. Важното е човекът на изкуството и неговият мениджър да са добър екип, а не да поддържат отношения тип „началник - служител”.

Какво се изучава

Артмениджмънт е нетрадиционна специалност в много отношения, затова е и трудно да посочим стандартизиран учебен план. Дисциплините, които най-често се включват са изкуствознание, фолклор, етнография, въведение в изкуствата, художествена самодейност, основи на импресарската, меценатската, продуцентската и издателската дейност, галеристиката и управление на медиите.

Както сами можете да прецените – целта е да се получи комбинация от мениджър и изкуствовед. Не е задължително самият специалист, да бъде и човек на изкуството... но определено би било от полза, с оглед на изучаваните предмети.

В България

В България тази професия е относително нова. Толкова нова, че дори и не фигурира в Националната класификация на професиите и длъжностите. Разбира се, това не означава, че не можете да работите нещо.

Арт мениджмънта е по-добре представен у нас, когато говорим за академичните среди. Следните висши учебни заведения предлагат подобни. Нов български университет предлага 4-годишна бакалавърска програма Изкуствознание и арт мениджмънт. Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив, предлага едногодишна магистърска програма Артмениджмънт. Възможности за подобно образование има и в Националната академия за театрално и филмово изкуство, където се изучават специалностите: Мениджмънт в сценичните изкуства и 
Мениджмънт в екранните изкуства.

В чужбина

Извън България има по-голяма възможност за образование в тази сфера. Ето списък с предлаганите програми в някои от най-популярните дестинации за образование в чужбина:

Великобритания

Arts and Cultural Management – 2-годишна магистърска програма в University of Sussex

Arts Management – 3-годишна бакалавърска програма в De Montfort University

Arts, Music and Entertainment Management – 3-годишна бакалавърска програма в The Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA)

Arts Management – 1 или 2-годишна магистърска програма в Birkbeck University of London

Германия

Art and Cultural Management – 3-годишна бакалавърска програма в Karlshochschule International University

Visual Arts, Music, and Modern Media: Organisation and Presentation – 3-годишна бакалавърска програма в University of Marburg

International Culture and Management – 3-годишна бакалавърска програма в Cologne Business School (CBS) - European University of Applied Sciences (Kцln)

Франция

Mod’Art Management – 4-годишна бакалавърска програма на английски език в Mod"Art International 

Cultural Development and Project Management – дипломна програма в Universitй Lyon 2

Италия

Bologna School of Economics - Innovation and Organisation of Culture and the Arts, магистър

Association Palazzo Spinelli - Performing Arts Management; Exhibitions Management, магистър

Възможности за реализация

Завършилите тази специалност могат да се реализират като арт мениджъри във всички сфери на културата, изкуствата, медиите, шоубизнеса. Арт мениджърът е свързващото звено между творците и бизнеса. Понякога тези хора биват наричани и „импресарио”, но това не е точно, защото арт мениджърът може да ръководи продуцентски проект или само да съдейства и да дава идеи.

Арт мениджъри могат да работят в както в театрите, музикалните и продуцентски компании, така и в читалища и организации на самодейци. Освен всичко това винаги има възможност и за работа на свободна практика.
Гласувай:
1Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sophiemusicart
Категория: Музика
Прочетен: 70870
Постинги: 189
Коментари: 20
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Септември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930